Fuglsang Musikforening


Årsberetning

 

FUGLSANG MUSIKFORENING – ÅRSBERETNING 2015 – 2016

Så gik igen et år – et år med meget gode og velbesøgte koncerter, og et år med besøg af en verdensstjerne af de helt store.
For et år siden ved denne generalforsamlingstid om foråret, havde vi besøg af Carion Kvintetten, som med sit dygtigt gennemførte og koreograferede program, søndag d. 3. maj, gav publikum en helt igennem stor oplevelse med blæsekvintetmusik af høj kaliber, serveret med stor elegance og finesse.
Takket være en stor generøs donation fra Brebøl Fonden, var det muligt at lokke den ungarskfødte verdenspianist András Schiff til Fuglsang. De, der var til stede i den tætpakkede sal ved koncerten d. 24. maj, fik en intens, sjælfuld og helt igennem storslået kunstnerisk oplevelse i verdensklasse. Schiff spillede på sit eget flygel, transporteret direkte til Fuglsang fra sit hjem i Østrig. Og han var ikke karrig med ekstranumrene… hele tre blev det til. En oplevelse hvorefter man tænker; hvad mere kan man ønske?
Endnu engang tak til Brebøl Fonden for deres uvurderlige støtte, som gør det muligt at give landsdelens borgere mulighed til at nyde storslået verdenskunst i lokalområdet.
Efter denne unikke koncert, gik foreningen på sommerferie.
September koncerten d. 6., hyldede den kommende generation af klassiske musikere, vel at mærke unge musikere med rødder i Region Sjælland og Bornholms Musik- og Kulturskoler. For første gang inviterede vi 6 dommerudpegede vinderne af talentkonkurrencen ”Unge Spiller Klassisk” til at spille på Fuglsang Herregård. Med sig havde de taget musikerne fra Storstrøms Kammerensemble. De unge solister i alderen 11-17 år, formåede at imponere både publikum og de rutinerede musikere med deres kunnen og smittende spilleglæde. Der ER håb for klassisk musik, en ny generation er på vej.
D. 6.november bød på et glædeligt gensyn med Tangoorkesteret. De har tidligere besøgt os og igen blev det en fortryllende eftermiddag, med klassisk tangomusik fra Sydamerika, jazzede besnærende rytmer, crossover kompositioner og improvisationer på en snor. Publikum nød det sublime sammenspil og det klanglige raffinement, som især fremkom i sammenspillet med den særligt inviterede bandoneonspiller. Sikke en fremragende stand-inn for den sygemeldte violinist!
Næste koncert, d.1. november, bød på noget ganske andet, nemlig en strygekvartet. Denne gang hentet ind fra Østrig. De unge musikere fra Minetti-kvartetten har fejret triumfer i Europas store koncertsale, og nu var turen kommet til Fuglsang, hvor de leverede en forrygende koncert med flere af de store klassiske værker på programmet.
December koncerten d. 6. var lagt i hænderne på Storstrøms Kammerensembles dygtige musikere. En helt igennem jule-agtig koncert, det var der dog ikke tale om. Men derimod et meget forskelligartet og udfordrende program, helt i ægte Fuglsang-tradition, med ny komponeret musik iklædt klassisk musik og et lille tilbageblik på Carl Nielsen og hans samtidige. Et meget spændende og virtuost udført musikalsk punktum for året 2015.
Og så gik alle på juleferie, en juleferie, som bestyrelsen vil huske særligt i år.
Imellem jul og nytår gik det mangeårige bestyrelsesmedlem, Lars Grunth bort efter kort tids alvorlig sygdom. Lars har igennem sit livslange musikervirke som bratschist, sin lange karriere som musikchef i Tivoli, og sit heraf store netværk, ikke kun i det danske musikliv, men hele verdens, – bidraget til foreningens flotte udvikling. Lars elskede at komme på egnen, nød sit sommerhus på Lolland, var aktiv i Storstrøms Symfoniorkester, og så selvfølgelig i bestyrelsen for Fuglsang Musikforening. Uden Lars’ nære venskab med Andras Shiff, var det for eksempel ikke sikkert, det var lykkes at lokke dette verdensnavn til Lolland.
Æret være Lars’ minde.
Livet går videre, 2015 blev til 2016 og det blev tid til en nytårskoncert.
Søndag d. 7. februar bød Storstrøms Kammerensemble igen indenfor i den smukke sal, og publikum strømmede til. Ikke alle kunne få plads i salen, så der blev lyttet intenst fra Agnetestuen også. Med sig, havde musikerne fra Kammerensemblet, den forrygende danske sopran, Sofie Elkjær Jensen. Sammen leverede de et sandt nytårspotpourri af klassiske ørehængere, opera og operette high-lights. Kort sagt, en rigtig flot nytårskoncert. Stemningen kom helt i top, da Storstrøms Kammerensembles Venneforening i pausen var vært for et glas med liflige bobler og tilhørende kransekage. Stor tak skal lyde herfra for denne flotte nytårsgave!
Marts koncerten bød på et lokalt gensyn, – vi er nemlig stolte af vores lokale musiktalenter når de ”vender hjem”! Søndag d. 6. marts havde violinisten Niklas Walentin fra Stege, tidligere MGK-elev i Nyk. F., taget sine kolleger fra Trio Vitruvi med til Fuglsang. Hverken Niklas eller trioen kræver stor præsentation, da de, trods deres unge alder, allerede har slået sig fast som kommende verdensnavne. Koncerten blev da også en forrygende oplevelse med stor publikumstilstrømning.
Seneste koncert var for kun 3 uger siden. Søndag d. 3. april havde vi nemlig besøg af den norske pianist, Håvard Gimse. Norge har fostret mange pianister til verdensscenen, heriblandt Håvard. Og det blev en stor oplevelse at blive ført igennem et portræt af Beethoven og hans samtid i ord og toner. Koncertens ekstra nummer var af Schubert, som rigtig fint pegede frem til denne dags koncert i salen, nemlig ”Die Schöne Müllerin”.
Således kom vi igennem 9 fantastiske koncerter i sæson 2015-2016.
Dette blev også den sæson, hvor Boje Marstal, efter hele 10 flotte sæsoner som formand for foreningen, har valgt at trække sig. Bestyrelsen, og med den alle medlemmerne, skylder Boje en stor tak for hans utrættelige arbejde for foreningen igennem en lang periode. Heldigvis for foreningen, fortsætter Boje i bestyrelsen, hvor vi alle kan nyde godt af hans store musikviden, de mange sjove historier og anekdoter fra musiklivet og, ikke mindst, Bojes ukuelige lyst til at støtte os alle i arbejdet med at præsentere god klassisk musik til alle de, der vil opleve det live, her i vores hjørne af Danmark. Tak, Boje, for din store indsats.
Også en stor tak til resten af bestyrelsens medlemmer for det store frivillige arbejde som alle lægger i Foreningen. Alt tæller, intet job er for lille for at det skal lykkes at give publikum en god oplevelse.
Efter at have oplevet en periode med nedgang i størrelsen på den økonomiske støtte, ser det igen lysere ud. Der skal derfor lyde en stor tak til vores sponsorer, Solistforeningen, Oticon Fonden, Brebøl Fonden, Raaco og Louis-Hansens Fond. Deres støtte gør, at vi fortsat tror på, at vi vil være i stand til at arrangere hele 9 koncerter i den smukke sal på Fuglsang Herregård. Tak til Det Classenske Fideicomis og til alle andre samarbejdspartnere i Kulturcenter Fuglsang, ikke mindst Storstrøms Kammerensemble. Også tak til klaverstemmer Erling Skafte-Petersen for trofast hjælp optil koncerterne.
Bestyrelsen har netop lagt sidste hånd på aftalerne til den kommende sæson 2016-2017. Det bliver igen en flot og afvekslende koncertrække, – hele 9 koncerter, og som altid, af høj kunstnerisk kvalitet. Som noget nyt, lægges en af koncerterne i den nye sal i den tidligere Forpagterbolig, fremover kaldet KUMUS, så alt er næsten ved det gamle……
Vel mødt!

Lene Simonsen.
Generalforsamlingen 24. april 2016